Welke kleur past het beste bij jouw huisstijl?

Kleuren zijn belangrijk en zoveel meer dan we ons vaak realiseren. In deze blog leg ik je uit waarom kleur belangrijk is en vertel ik welke invloed de juiste kleurkeuze op jouw huisstijl kan hebben.

Kleur, waarom belangrijk?

Welke kleur het beste bij jouw huisstijl past, is afhankelijk van onder andere de kernwaarden van jouw bedrijf en jouw kleurkeuze zal veel invloed hebben op jouw uitstraling. Eerst zal ik je nog wat uitleggen over kleuren. Een kleur staat symbool voor emotie en hierdoor hebben we bij kleuren vaak een sterke persoonlijke voorkeur. Niet voor niets schreef je vroeger als kind je favoriete kleur in ieder vriendenboekje, droeg je het liefst elke dag jouw gele lievelingstrui en moest alles – maar dan ook écht alles – in jouw slaapkamer in jouw favoriete kleur zijn. Want een kleur, daar sta je voor. Kleur kan je plezieren, verwonderen en heel diep raken. Met kleur geef je vorm aan je persoonlijkheid en maak je aan de wereld kenbaar wie je bent.

Grote kans dus dat je hier nog dagelijks mee te maken hebt. Soms bewust, maak vaak ook onbewust. Dat is precies waarom kleuren zo bepalend zijn in een huisstijl. Want kleuren beïnvloeden de manier waarop we naar uitingen en dus merken kijken. Ze wekken emoties op en spreken daardoor een bepaalde ‘taal van gevoel’ welke woorden overbodig maken. Voor welke kleur je als bedrijf kiest is daarom erg bepalend voor je communicatiestrategie.

Kleuren, waar staan ze voor?

Zoals gezegd staan kleuren voor emotie. Maar welke emoties stralen kleuren uit? Hieronder de belangrijkste emoties van de meest bekende kleuren.

 • Blauw
  Een sterke, aanwezige kleur welke emoties van: vertrouwen, helderheid, loyaliteit en effectiviteit uitstraalt. Deze kleur zien we regelmatig terug in de huisstijl van bedrijven actief op de zakelijke markt en bij overheidsinstellingen.
 • Geel
  Een speelse en vrolijke kleur. Geel draagt luchtigheid, optimisme, opgewektheid en creativiteit uit. Veel terug te zien bij bedrijven actief in de consumentenmarkt.
 • Rood
  Rood is een warme en passievolle kleur. Welke dynamiek, actie en kracht uitstraalt. Met deze kleur kun je dus ook mensen tot actie aanzetten. Rood wordt daarom veel gebruikt door bedrijven met een actief doel, of een actieve boodschap.
 • Groen
  De kleur groen staat voor: groei, natuur, gezondheid, ontspanning en evenwicht. Deze kleur wordt regelmatig gebruikt om positieve ‘vooruitgang’ te symboliseren. 
 • Paars
  De kleur paars straalt intelligentie, visie, kwaliteit en rijkdom uit. Hierdoor wordt deze kleur veelal gebruikt bij kwaliteitsmerken, banken en onderwijsinstellingen.

Oke, maar hoe kies je nu de kleur bij jouw huisstijl?

Het is belangrijk om altijd te blijven bij wie je bent als bedrijf bij het kiezen van een huisstijlkleur. Denk daarom goed na over de kernwaarden van jouw bedrijf en vat deze samen. Idem dito voor de missie en visie van jouw bedrijf. Wat wil je uitstralen? En wie wil je aanspreken? Hiermee leg je de basis/ fundering van jouw huisstijl. Deze uitgangspunten kun je gaan vergelijken met de betekenissen achter kleuren, om zo tot een kleurenpalet te komen die het best aansluit bij jouw bedrijf en je doelgroep.

Meer weten over de huisstijl voor jouw bedrijf?

Neem dan een kijkje op deze pagina of neem vrijblijvend contact met me op, om te zien of ik je verder kan helpen!