Wat is een logo en waar dient het voor

Iedereen kent het wel, een logo. Grote en kleine bedrijven hebben er één. Je ziet ze op de snelweg, op internet, op reclame borden, op winkels, ik kan nog wel even doorgaan. Maar wat is het nou precies? Waar dient het voor? Ik leg het je uit in dit blog.


Identiteit
Het logo is de basis van de visuele identiteit dat wordt ingezet voor herkenbaarheid. Het symboliseert de identiteit van het bedrijf. Het is maar klein, maar geeft wel direct een indruk. De kunst van een goed logo is dan ook op de juiste manier de identiteit naar voren te laten komen, zonder dat het een enorme kleurplaat wordt.


Onderdelen van een logo
Een logo in het algemeen kan een grafisch beeldmerk zijn of een tekst die op een bepaalde manier is opgemaakt. Dit wordt ook regelmatig met elkaar gecombineerd. De meeste logo’s bestaan uit een combinatie van kleur, typografie, beeldmerk en soms een slogan.


Eerste indruk
Een logo geeft de eerste indruk van een bedrijf. Het is vaak het eerste wat je ziet. Op de gevel van het pand, op het briefpapier, op de website. Het is dan ook van belang dat deze eerste indruk goed is én past bij wie je bent als bedrijf.


Herkenbaarheid
Een logo moet herkenbaar zijn. Daarvoor moeten mensen het logo leren kennen. Als mensen het eenmaal kennen is het een goed herkenbaarheidspunt en kun je het goed inzetten in verschillende uitingen. Mensen weten direct om welk bedrijf het gaat zodra ze je logo zien. Neem als voorbeeld Nike. Zij hebben hun logo steeds weer geminimaliseerd. En nog steeds herkennen mensen het. Datzelfde geldt voor de McDonalds. Die grote gele M herkent iedereen! Dan doet een logo écht zijn werk.


Maak er geen grote kleurplaat van
Als laatste wil ik nog meegeven dat een logo niet een grote kleurplaat hoeft te zijn. Juist niet. Hou het simpel! Wanneer je het logo simpel houdt is het makkelijker te herkennen en onthouden. De kunst van een sterk logo is de identiteit op een minimalistische manier te vertalen.