Video achtergrond op je website. Slimme trend of niet?

Video achtergrond op je website | EVALUTION
De afgelopen jaren is er een populaire trend ontstaan: een video achtergrond op je website. Je hebt in webdesign enorm veel keuzes hoe je jouw website gaat vormgeven en wat voor achtergronden je gebruikt. Maar is die video achtergrond een trend of echt een slimme strategie? Ik ga de voor- en nadelen met je bespreken!

De voordelen van een video achtergrond

  1. Je trekt aandacht! Het heeft visueel impact. Daarnaast is een video vaak krachtiger dan een foto om een boodschap over te brengen.
  2. Je laat mensen proeven van de sfeer. Door een video toe te voegen kun je sfeer heel goed weergeven, waardoor je ook weer jouw identiteit versterkt.
  3. Je vertelt makkelijker een verhaal, net zoals bij 1 vermeld, kun je een boodschap met video krachtig overbrengen. Je kunt emoties overbrengen en een connectie met je websitebezoeker creëren.


De nadelen van een video achtergrond op je website

  1. Direct het grootste en belangrijkste nadeel: je laadtijd vertraagt enorm. Doordat de bestandsgrootte van een video een stuk groter is dan van een foto, wordt je laadtijd vertraagt. En dat heeft een negatief effect op de ervaring van je websitebezoeker, het kan er zelfs toe leiden dat je websitebezoeker je website verlaat.
  2. Het werkt afleidend. Beeldmateriaal op je website is ervoor bedoeld om een sfeer te creëren en de boodschap bij te staan. Een video is een bewegend beeld, waardoor de aandacht al snel naar de video gaat. Dit kan een afleiding zijn van de kerninhoud van je website.
  3. Het is niet altijd responsive. Op je mobiel kan een video heel anders uitkomen dan op je desktop. Soms wordt een video op een apparaat zelfs niet ondersteund, waardoor je mooie idee van een video direct weg is en juist een negatieve ervaring brengt aan je websitebezoeker.


Dus, wel of geen video achtergrond op je website?

Naar mijn mening is het alleen verstandig om een video achtergrond op je website toe te voegen wanneer dit écht doordacht is. Dus wanneer:

  • Het passend is bij je merk en het dus een echte toevoeging is. Zoals bij een kunstgerichte website of een reisbureau kan het een doorslaggevende sfeer meebrengen.
  • Je de expertise hebt om de video te optimaliseren, zodat het een geschikt formaat heeft waardoor het de prestaties van je website niet teveel in de weg zit.
  • De video geen afleiding wordt van de kerninhoud van je website. De video moet dus subtiel verwerkt worden, zoals een korte video die niet continue afspeelt.


Conclusie

Een video achtergrond kan krachtig zijn om je identiteit extra persoonlijkheid mee te geven, maar het moet echt doordacht doorgevoerd worden. Overweeg dus zeker de voor- en nadelen en of het het waard is om een video toe te voegen. Misschien kom je tot de conclusie dat een foto voor jou en je websitebezoekers beter werkt. Het draait in een website om een balans: visuele aantrekking, duidelijke kerninhoud en optimale prestaties!

Dit bericht delen >>

Bekijk ook

Branding laten maken voor jouw bedrijf | EVALUTION

Branding en webdesign

Je zou de professionaliteit die je als ondernemer in je hebt ook moeten uitstralen. Dat is dan ook precies waar ik kleine ondernemers mee help. Al 5+ jaar werk ik aan de uitstraling van bedrijven, met als doel de boodschap van het bedrijf te vertalen naar visuele elementen.