Ontwerptrends, hoe ga je daarmee om?

Wanneer je gaat werken aan je huisstijl vraag je je misschien af of je hierin rekening moet houden met de huidige ontwerptrends. Trends zijn er namelijk altijd, overal, ook in grafisch ontwerp. Maar hoe ga je hiermee om? Moet je hier de focus op leggen? Ik vertel je hoe ik hiernaar kijk in dit blog.


Omgaan met trends is namelijk ingewikkeld. Iedereen wilt meegaan met trends, je vindt ze overal, ze komen en gaan. Maar wanneer jij je volledig gaat focussen op trends, loop je het risico ieder jaar je huisstijl en website moet veranderen, omdat een trend geen trend meer is. Daarnaast is meegaan met de trends niet het juiste uitgangspunt voor het ontwerpen van je huisstijl. Je huisstijl moet namelijk aansluiten bij jouw bedrijf, zodat je huisstijl daadwerkelijk past en je hiermee de juiste doelgroep kan gaan aantrekken. Daarom adviseer ik je niet te veel te focussen op ontwerptrends, maar wel rekening te houden met de tijd van nu.


Zoals eerder benoemd, is focus op de identiteit van je bedrijf veel belangrijker. Ervoor zorgen dat je uitstraling ook daadwerkelijk past bij het verhaal achter jouw bedrijf. Zet vanuit dáár een stijl neer. En dus niet omdat iets mooi is en iedereen het doet.


Is je uitstraling dan tijdloos? Want een “tijdloos ontwerp” is een term die je vaak voorbij ziet komen. Maar het zal nooit helemaal tijdloos zijn, dat zal ik je ook nooit beloven. Jouw bedrijf verandert namelijk, technologie verandert, alles evalueert. Dat betekent dat je soms de tijd moet nemen om te onderzoeken of je huisstijl nog past bij hoe jouw bedrijf NU is en of alles nog gebruiksvriendelijk is op je website. Dat kan dus betekenen dat het na een bepaalde tijd wel tijd is voor verandering.


Maar door je niet volledig op ontwerptrends te focussen, zal je uitstraling echt passen bij jouw bedrijf, waardoor je huisstijl veel langer mee zal gaan. Je staat namelijk achter deze stijl, omdat die past bij jouw bedrijf. En niet omdat het een trend is en iedereen het doet.