Hoe krijg jij een herkenbare huisstijl?

We kennen ze allemaal, de grote bedrijven zoals Nike en McDonalds. Met simpelweg een beeldmerkje herkennen we het bedrijf al. Ze zijn ontzettend herkenbaar, ze triggeren ons brein.

Dit was er niet direct op het moment dat zij een huisstijl lanceerden hoor. Dat kost tijd! Ja, ook voor zulke merken. Daarnaast begon hun logo niet met alleen dat beeldmerk, dit is de afgelopen jaren zo geëvalueerd naar steeds minder. Doordat zij zo in beeld waren bij het publiek, konden zij steeds iets wegstrepen van het logo en alsnog herkenbaar blijven. Het is een enórm interessant proces, waar ik nog heel lang door over kan praten. Maar waar het voor nu om gaat, is die herkenbaarheid. Hoe jij dit ook kunt creëren met jouw huisstijl.

Net als deze grote merken moet jij ook ergens beginnen. En herkenbaarheid begint altijd bij zichtbaar zijn, consistent aanwezig zijn, je huisstijl overal in doorvoeren en goede marketing.

Dit wordt nog weleens ‘verslonsd’. Je hebt wel huisstijl kleuren, maar je gebruikt ze bijvoorbeeld altijd weer anders. Je lettertypes? Idem dito. Of je gebruikt af en toe ineens een andere kleur. Wanneer je niet consistent bent, of ineens een andere kleur gebruikt, creëer je verwarring, mensen herkennen het niet dus er wordt niets getriggerd.

Of je hebt überhaupt geen vaste huisstijl en switcht dus sowieso regelmatig van kleuren en lettertypes. Dan geldt hetzelfde als bovenstaand, mensen herkennen het niet dus ze worden niet getriggerd. Heb je geen huisstijl, maar wil je dit wel? Klik dan hier voor meer informatie over het ontwikkelen van een huisstijl!

Ik geef altijd een huisstijl handboek mee bij de oplevering van je huisstijl. Hierin staat op een kort en bondige manier vermeldt hoe je jouw huisstijl gebruikt. Welk lettertype gebruik je voor koppen, welk lettertype voor platte tekst. Welke kleuren gebruik je waarvoor (daar lees je hier meer over). Et cetera.  

Kortom: om herkenbaarheid te creëren is het van belang dat je langdurig consistent met je huisstijl omgaat. Voer je huisstijl dus door in je website, in je sociale media templates, in flyers of ander drukwerk. Zorg dat alle uitingen die jij naar buiten brengt in jouw huisstijl gemaakt wordt. Zo kan jouw publiek gaan wennen aan jouw huisstijl en je steeds meer gaan herkennen.