Elementen schrappen in je ontwerp. Waarom en hoe?

“Er is zoveel aan de hand, dat je niet goed kijkt”. Dat zei Olafur Eliasson in de documentairereeks “Abstract: The Art of Design”. Dit is een documentairereeks op Netflix. Hierin zijn verschillende designers te volgen en zie je hoe zij denken op veel verschillende aspecten. Ik vind het een heel inspirerende documentairereeks, dus dat is een aanrader.

Maar die uitspraak dus. “Er is zoveel aan de hand, dat je niet goed kijkt”. Een boeiende uitspraak, eentje die bij mij bleef hangen! Want zo werkt het namelijk. Met alles. Als er te veel gebeurt, verlies je focus. En zo werkt dat ook met ontwerp. Voor al je media-uitingen, zowel online als offline.


Websites

Wanneer er op websites “zoveel aan de hand is”, is de focus van je website weg. Er zijn te veel afleidingen. Je kijkt niet goed meer. Je weet niet welke keuzes je moet maken bij het navigeren door de website. Het resultaat? Je gaat weg van de website, want deze is veel te druk en ingewikkeld.


Logo’s

Wanneer je een logo ontwerpt, en je voegt veel te veel elementen toe, krijg je datzelfde effect. Er gebeurt te veel, dus je mist het doel van het logo. Kijk maar eens naar het logo van Nike. Super simpel. Geen overbodige elementen en afleidingen. Maar wel herkenbaar en sterk.


Flyers

Als er op een flyer veel verschillende elementen of informatie te zien is, zie je het doel van de flyer niet meer. De focus is weg en dat doel wat je met die flyer wilde bereiken? Die is ook weg.


Ik kan je vermoeien met nog een hoop voorbeelden, maar eigenlijk geldt dit met álles op gebied van ontwerp. In al je media-uitingen.


Wat je dan wel moet doen?

Schrappen! Ga alles schrappen wat weg kan. Alles wat overbodig is. Ieder element dat niets toevoegt aan de boodschap mag weg, want die leidt alleen maar af van het hoofddoel.


Hoe ik dat doe

Wanneer ik een ontwerp maak, of dat nou een website, huisstijl element of social media beeld is. Ik schets alles wat in me op komt. Het resultaat? Een druk ontwerp, dat willen we niet. De vervolgstap is dus schrappen. Wat kan weg, zonder dat de boodschap weg valt? En hoe je dat doet? Testen, testen, testen. Kijk of het werkt, of de boodschap nog staat wanneer je een bepaalt element weghaalt.


Zorg dat er niet meer zoveel aan de hand is, dat je niet meer goed kijkt. Zorg dat je precies naar het juiste kijkt, zonder afleidingen.