In je branding maak je gebruik van typografie. Typografie is een verzamelnaam voor de opmaak en vormgeving van je teksten. Dit gaat dus niet alleen om de keuze die je maakt in je fonts (= lettertypes), maar ook hoe je deze gebruikt.
Soorten lettertypes
Er bestaan verschillende soorten lettertypes. De belangrijkste licht ik even kort toe:
Schreefloos lettertype
Zoals de naam al zegt, is dit een lettertype zonder schreef. Zonder dwars streepjes aan de uiteinden.
Lettertype met schreef
Aan deze lettertypes zit wel een schreef. Dus de streepjes aan de uiteinden van de letters.
Script lettertype
Dit zijn klassieke, handgeschreven lettertypes.
Decoratief lettertype
Dit zijn unieke, creatieve lettertypes.
Waarvoor gebruik je wat?
Voor grote stukken tekst kun je beter een schreef- of schreefloos lettertype gebruiken. Het script lettertype en het decoratief lettertype zijn niet heel leesbaar. Leuk om te gebruiken om iets uit te lichten, maar niet optimaal voor je leesbaarheid. Online wordt er veel gebruik gemaakt van een schreefloos lettertype. Voor op drukwerk is ook een schreeflettertype goed leesbaar.
Font families
Het is van belang op te letten of het lettertype dat je kiest een familie heeft, een lettertype familie. Wanneer je een lettertype familie hebt, bestaat het lettertype uit verschillende varianten. Optimaal is wanneer deze in ieder geval de volgende varianten heeft:
- Light
- Italic
- Regular
- Bold
Wil je liever één lettertype in plaats van een combinatie? Dan kom je met een lettertype met verschillende variaties al heel ver, dit kan dus een goede keuze zijn. Zo kun je bepaalde elementen net even anders uitlichten, zoals je tussenkoppen of call to actions.
Combineren van lettertypes
Wanneer je bezig gaat met de typografie van je branding, kun je kiezen voor één lettertype, of een combinatie van twee lettertypes. Mijn voorkeur gaat niet uit naar het combineren van meer dan twee lettertypes, omdat dit vaak druk wordt en niet meewerkt aan de optimale leesbaarheid.
Bij het combineren van lettertypes zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.
- Wat past bij de identiteit van je bedrijf
Zorg dat je keuzes maakt op basis van de identiteit van je bedrijf. Past hierbij speels/feestelijk, of juist meer zakelijk/strak? Zo gebruik je voor een zakelijke uitstraling niet snel een script lettertype, maar eerder een schreeflettertype - Consistentie
Wanneer je ervoor kiest lettertypes te combineren, is het van belang dat je dit consistent doet. Zorg voor structuur in je typografie. Gebruik dus steeds hetzelfde lettertype voor koppen, hetzelfde voor platte tekst, etc. - Zorg dat de combinatie van lettertypes bij elkaar past, ga dus niet lukraak combineren.
Het combineren van lettertypes kan heel goed, maar zorg wel dat het bij elkaar past en leesbaar blijft. Het is bijvoorbeeld geen goed idee een script lettertype te combineren met een schreeflettertype. Dit wordt druk en slecht leesbaar. - Let op de details van de lettertypen
Het kan goed helpen wanneer je bij het combineren let op details die met elkaar overeenkomen. Denk hierbij aan de hoogte van de lettertypes, de rondingen, etc. Wanneer dit redelijk met elkaar overeenkomt zal het ook eerder een eenheid vormen.
Voorbeelden van combinaties
Schreefloos- en schreeflettertype
Dit is een vrij veilige combinatie. De lettertypes gaan goed samen en vaak goed leesbaar.
Script- en schreefloos lettertype
Let hierbij wel op welk script lettertype je gebruikt. Deze zijn namelijk niet altijd goed leesbaar. Gebruik hierin het schreefloos lettertype als platte tekst en het script lettertype voor koppen en/of call to actions
Twee schreefloze lettertypes
Dit is een vrij veilige keuze, let echter wel op dat de vormen van de lettertypes bij elkaar passen.
Dus, wil jij lettertypes combineren?
Dat kan zeker een goede optie zijn voor je branding. Ga dus na wat nu echt past bij de identiteit van jouw bedrijf. Zorg dat het aansluit. Kies je voor een combinatie? Zorg dan dat je deze consistent doorvoert, zo krijg je meer herkenbaarheid en worden je teksten leesbaar.