5 tips voor een effectieve website

Je kan een website laten maken of hier zelf mee aan de slag gaan. Hoe je het ook doet, je hoopt natuurlijk dat de website iets op gaat leveren. Of jouw website effectief is hangt van veel af, maar ik geef je vast een aantal tips waarmee je aan de slag kunt.


Start met een goede homepagina

Dit is de pagina waar de meeste bezoekers als eerste terecht komen. Hier ligt dus je kans de bezoeker tevreden te houden, zodat diegene ook daadwerkelijk verder gaat kijken én uiteindelijk actie onderneemt via jouw website.

Je hoeft niet direct alles te vertellen op je homepagina. Bezoekers scannen hier vaak je website nog, dus zorg hier ook voor scanbare stukjes. Vertel kort en bondig wat je doet, wie je bent, wat je biedt en wat je onderscheidt. Maak het aantrekkelijk met passend beeldmateriaal of illustraties.

Een belangrijke tip hierin is direct bovenaan je pagina duidelijkheid te geven. Ze noemen dit ook wel “boven de vouw”. Dit is het deel van de website dat bezoekers zien zonder te hoeven scrollen. Veel mensen scrollen namelijk niet door wanneer de eerste blik op de website niet aanspreekt of ze wanneer ze geen idee hebben wat ze op jouw website kunnen vinden. Maak hier dus een goede eerste indruk door middel van bijvoorbeeld een pakkende slogan.


Deel je menu goed in

Mensen houden van gemak en weten inmiddels hoe websites in de basis in elkaar zitten. Zo heeft de bezoeker ook al een verwachting van wat zij kunnen vinden in je menu. Dit bevat vaak onder andere wie je bent, wat je doet, hoe je dat doet en hoe ze contact op kunnen nemen. Dit is dan ook meteen een goede basis om mee te beginnen. Neem deze onderwerpen mee in de verdeling van je pagina’s en plaats deze pagina’s in je menu.


Zorg wel dat je het menu duidelijk houdt. Misschien hoeven niet alle pagina’s die je website heeft in je menu, of kan je een pagina beter als sub menu item toevoegen.


Maak gebruik van witruimte

Witruimte is de ruimte tussen teksten, beelden, vormen en andere elementen. Deze ruimte is dus leeg. Als je geen gebruik maakt van witruimte oogt je website druk en onoverzichtelijk. En 3 keer raden wat de bezoeker dan doet… Ja, die is weg en dat is super zonde!


Zorg dus dat je gebruik maakt van witruimte. Dit zorgt voor meer rust in je pagina’s.


Consistentie

Gebruik de typografie, het kleurenpalet, beeldgebruik, vormen en de tone of voice die passen binnen jouw huisstijl. Zorg dat de website consistent in elkaar zit, zodat de bezoeker niet verrast wordt met een totaal andere pagina, want dat brengt verwarring.


Tip: zorg voor een huisstijl handboek die je als leidraad kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je ineens andere elementen, kleuren en vormen gaat gebruiken.


Call to actions

Een call to action is letterlijk een ontwerp dat vraagt om actie. Het zijn afbeeldingen, knoppen en teksten die bezoekers overhalen om actie te ondernemen. Call to actions zijn ontzettend bepalend voor de effectiviteit van je website. Voorbeelden van call to actions zijn:

  • Offerte aanvragen
  • Contact opnemen
  • Vragen om meer informatie
  • Inschrijven voor een nieuwsbrief


Zorg dat je call to action opvalt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een aanwezige kleur binnen je huisstijl.


En nog veel meer…

Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, er zijn namelijk ontzettend veel onderwerpen waar je rekening mee moet houden. Zoals het gebruik van wireframes, user experience, links, typografie, beeldmateriaal, vormgeving, kleuren, SEO geoptimaliseerde teksten, richten op je doelgroep, et cetera. Ik kan nog wel even doorgaan. Maar dit is wel een basis waarmee je vast aan de slag kunt gaan!

Wil jij toch liever je website laten maken?

Neem gratis en vrijblijvend contact op om te zien of ik iets voor je kan betekenen.