3 concrete tips voor jouw kleurenpalet

Ieder bedrijf werkt met kleuren, maar niet iedereen weet deze nog goed in te zetten. Een sterk kleurenpalet is één van de basiselementen in je huisstijl, wat zorgt voor herkenbaarheid. Daarnaast trekt het jouw doelgroep aan. Althans, dat is natuurlijk de bedoeling.


Ten eerste kies je kleuren niet op basis van wat jij mooi vindt (tuurlijk mag dat meespelen, maar dat moet niet het uitgangspunt zijn). Je kiest kleuren op basis van je doelgroep. Waar zijn zij door aangetrokken? Welke kleuren passen bij de identiteit van mijn bedrijf? Met deze vragen kun je door middel van een kleurenonderzoek zien welke kleuren matchen bij jouw bedrijf. Op internet is hier veel over te vinden, maar ik schreef er eerder ook een blog over, die kun je hier lezen.


De meest gemaakte fout is dat er niet altijd gebruik wordt gemaakt van een compleet kleurenpalet. Ik geef je 3 tips, zodat jij wél kunt gaan werken met een compleet kleurenpalet.

 

Tip 1: zorg naast je hoofdkleur ook voor een accentkleur

De eerste en meteen één van de belangrijkste: een hoofd- en accentkleur. De hoofdkleur is de kleur die de basis is van jouw huisstijl, die altijd terugkomt. In bijvoorbeeld je titels, in afbeeldingen, illustraties, et cetera. Maar naast deze hoofdkleur heb je ook een kleur nodig die aandacht trekt. De accentkleur. De accentkleur is een andere tint dan je hoofdkleur, eentje die opvalt. Je gaat deze namelijk gebruiken voor je calls to action. Alles wat op mag vallen mag je de accentkleur geven.

 

Tip 2: zorg voor steunkleuren

Je hebt nu twee kleuren, je hoofd- en accentkleur. Hier mag je nog minimaal 2 steunkleuren aan toevoegen. Deze steunkleuren ‘ondersteunen’ letterlijk je hoofd- en accentkleur. Zo zie je op mijn website een zachte beige tint terugkomen, die ik gebruik voor achtergronden. Als ondersteuning van. Probeer bij je steunkleuren binnen de tinten van je andere kleur te blijven. Kies bijvoorbeeld voor 20% van je hoofdkleur en 20% van je accentkleur.

 

Tip 3: wees consistent met het gebruik van deze kleuren

Wanneer je kleurenpalet compleet is, is het belangrijk dat je de kleuren altijd op dezelfde manier toepast. Je kunt dus niet ineens je accentkleur als hoofdkleur gaan gebruiken of andersom. Zorg voor die consistentie, want die consistentie gaat ervoor zorgen dat jij herkenbaar gaat worden voor je doelgroep.


Als je bovenstaande tips op volgt heb je als het goed is minimaal 4 kleuren in je kleurenpalet. Op deze manier heb je ruimte om te spelen met je kleuren, terwijl je wel binnen je kleurenpalet blijft en je doelgroep jou kan gaan herkennen.

 

Kom je er zelf niet uit en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust vrijblijvend contact op, om te zien of ik je hierbij kan helpen!